söndag 29 maj 2011

"Islamofob"-begreppet strikes again.

Nedanstående kommer helt och hållet från förbundet Humanisterna bortsett från bilden på tidskriften Sans som jag har lagt dit.Präster angriper till och med sina kollegor, om de vågar ta samma ställning som Humanisterna i någon fråga.


Det finns en pågående röta i det svenska debattklimatet. Det tycks helt förbjudet att tala om religiöst sanktionerat kvinnoförtryck, berör man detta i något avseende, så stämplas man omedelbart som islamofob. Även om man påtalar kvinnoförtrycket inom alla tre abrahamitiska religionerna, judendom, kristendom islam.

Prästen Helle Klein har varit pionjären, i sina ständiga aggressiva angrepp på Humanisterna, med sjukdomsstämplingen “islamofobi” i ständig beredskap. Epitetet “främlingsfientlig” används också återkommande av Klein.

Men nu har detta gått längre. Nu börjar präster angripa sina egna kollegor, om har modet att stå på Humanisternas sida just i debatten om det religiöst sanktionerade kvinnoförtrycket.

Prästen Annika Borg har haft modet att lyfta fram problemet med religionen som kvinnoförtryckande mekanism. På denna punkt har hon alltså tagit samma position som Humanisterna. Detta har resulterat i att stiftsadjunkt Helene Egnell vis Centrum för religionsdialog i Stockholms Stift ser rött.

I en debatt arrangerad av Sans magasin på kulturhuset för några veckor (den kan ses på UR Play här) sedan kommenterar hon debatten om den av Sofia församling finansierade imamen som arbetar på Fryshuset i Stockholm. Annika Borg har i flera debattartiklar deltagit i debatten om huruvida det är lämpligt att Svenska kyrkan finansierar en imam.

Helene Ignell säger i debatten på kulturhuset följande om sin prästkollega Annika Borg och hennes inlägg i debatten om imamen:

“Hon bara förutsätter att imamen är homofob och kvinnohatare, vilket han inte är.”

Men Annika Borg har aldrig ens antytt något sådant.

- Jag har läst alla Annika Borgs debattinlägg i denna fråga noggrant och ingenstans gör hon minsta antydning av ovanstående slag. Helene Ignell fabulerar alltså helt fritt, för att kränka och svartmåla en kollega för att hon vågar ta samma position som Humanisterna och eftersträva ett synliggörande av det religiöst sanktionerade kvinnoförtrycket, säger Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna.

- Detta är givetvis en skandal. Det är nog pressetiskt tveksamt om detta uttalande ens borde ha sänts, och Helene Ignell borde be om offentlig ursäkt. Hon borde faktiskt skämmas, säger Sturmark.

Frågan är varför debattklimatet ser ut på detta sätt. Vad är det som driver vanligtvis sansade och förnuftiga personer som Ignell och Klein att helt tappa koncepten med rena påhitt och falsarier, allt för att svartmåla och förminska sina meningsmotståndare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar