söndag 2 oktober 2011

Att lösa intollerans, the saudi way.


I somras pratade jag med en palestinsk man som just var hemkommen från Saudiarabien. Han sa att det var det värsta landet han någonsin hade befunnit sig i. Han sa att det var "six days of hell".
Saudiarabien har kallats världens största kvinnofängelse och är inte anledningen till det självklar för dig så googla "saudiarabien och kvinnor", läs mina  tidigare inlägg (här och här) eller varför inte läs boken Inside the kingdom av Robert Lancy. Saudiarabien är som en egoistisk bortskämd hormonstinn tonåring med obegränsade ekonomiska resurser.
När Muhammedkarikatyrerna var på tapeten var Saudiarabien ett av de länderna som bojkottade danska varor som Lego och Bang-Olofsen för den stora oförrätten att rita en teckning. Lite konstigt och till synes hycklande blir det när staten inom sitt skolsystem undervisar sina barn om hur judarna härstammar från grisar och apor, de smutsigaste djuren enligt islams zoologiska hierarki, och hur förfalskningen "Sion vises protokoll" (som användes flitigt av nazisterna på 30-talet) avslöjar den judiska komplotten att ta över världen.
Att majoriteten av fredens religions heliga krigare kommer från Saudiaraben kanske inte är så konstigt när 30% av skoltiden går åt religionsstudier där våldsamt jihad ingår i den sanna tron. Vågar jag säga att samma stat är den stat som finansierade den nya Göteborgsmosken eller blir jag kallad rasist/nazist/SD-pack då?


Det eminenta radioprogrammet "Människor och tro" tar upp det saudiska undervisningssystemet och redovisar en undersökning av människorättsadvokaten Nina Shea.
När reportaget går vidare och intervjuar Abdulhadi Khalaf tyckte jag frågan om detta leder till intolerans mot judar och kristna var lite lustig.
Det existerar nämligen varken några kyrkor eller synagogor i Saudiarabien, de har inga att vara intoleranta emot.
A quick fix måste man ändå säga...
Lyssna: Intolerans i saudiska läroböcker

1 kommentar: