torsdag 14 juli 2011

"Saudi justerar sina apartheid-lagar" eller "Slut på illasittande underkläder i arabien".

Saudiarabien som inte bara har en enorm kungafamilj med 5000 prinsar som ser sig som über-människor och beter sig som bortskämda pubertala 12-åringar med obegränsad ekonomi kan även stoltsera med att ha förverkligat den gamla tanken om apartheid.
Men ibland blir Islams sharia så tragikomisk och fel att inte ens den saudiske kungen kan hålla masken.
The Telegraph rapporterar (här)om de saudiska kvinnornas underklädesproblem som skavt under en längre tid.


Problemet är som följer.
Kvinnor i Saudiarabien har lika mycket frihet som en åttaåring i Sverige.
Kvinnor i Saudiarabien får inte gå utomhus utan manlig eskort, även om det är en kvinnas 12-åriga son.
Hon kan dock få gå ut om hon har ett speciellt skriftligt tillstånd av en manlig förmyndare, som även det kan vara hennes 12-årige son.
När hon väl ändå får gå ut måste hon klä sig som en star wars nörd på väg till ett sci-fi convent iklädd en jawas-kostym.
Män och kvinnor får inte interagera på något sätt i det offentliga.
Kvinnor får inte jobba i butiker.
Med denna härliga ekvation har vi kommit till följande summa:
När kvinnor skall köpa underkläder i affärer där män som aldrig får ha sett en kvinnas anatomi arbetar så uppstår ett problem när de skall gissa vilka storlekar kvinnorna har bara genom att titta på de tält kvinnorna bära.
Efter årtionden av pinsamheter och skavande trosor fick många kvinnor nog och skapade en protestgrupp.... på facebook förstås. Nu har kungen Abdullah (vars namn betyder "guds slav") äntligen lyssnat och gjort underklädesexpedit till ett yrke reserverat för kvinnor till de religiösa ledarnas förtret.

Så kungen är nog omåttligt populär bland saudis kvinnor. Från sin plats på tronen sitter han och tittar ned på sina undersåtar, slänger några smulor och skrattande ser på hur de slåss om dem... det är gammalt hederligt kungaregerade det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar