måndag 10 oktober 2011

Steve Jobs och hans onödigt dumma (alternativ medicinska) val.

Steve Jobs allt för tidiga död verkar ha tagit världen på sängen. Frågan är om inte hans död upptog fler Facebookuppdateringar är vad Anders Behring Breviks attentat gav upphov till? Vad man än tycker om det så var hans död var allt för tidig.
Förra veckan meddelades att Ralph Steinman fick dela årets nobelpris i medicin. Tyvärr dog Steinman dagen innan beskedet också han, precis som Jobbs, i bukspottskörtelcancer.
Att två stora män dör av samma sjukdom samma vecka är i och för sig inget speciellt.
Skillnaden är att Jobs dog av den lindrigare versionen av sjukdomen och Steinman dog av den allvarligare.
Jobs och Steinman, en av dem var bättre på medicin än den andra.

Som Karin Bojs redovisar i en artikel i DN så kan man leva i decennier med Jobs lindrigare bukspottskörtelcancer om man snabbt kommer under medicinsk expertis. Tyvärr försökte Jobs själv bota cancern med alternativmedicin och en specialdiet innan han efter 9 månader valde att operera sig. 7 år senare är han död.
Steinmans cancer är en svårartad som vanligtvis leder till döden inom 10 månader. Han överlevde i över 4 år efter beskedet då han prövade experimentella metoder dock inom skolmedicinens ramar.

Samtidigt i Sverige: Förvaltningsdomstolen slår Hälso - och sjukvårdens ansvarsnämnd på fingrarna för att de bestraffat en läkare med prövotid för att han rekommenderat homeopatiskt kvacksalveri till en patient. I motiveringen skrev dem bla. att patienten inte utsatts för någon direkt fara.

Nja, det är kanske sant. Själva preparatet är lika verkningsfullt som sockerpiller, så i den meningen har de rätt. Men att inte bestraffa en företrädare för en yrkesgrupp som har på sitt ansvar att bara använda metoder som är belagda inom den vetenskapliga metoden och väl beprövad erfarenhet förskjuter gränser för vad som är ok kan i förlängningen innebära stor fara för patienter.

Fråga bara Steve Jobs.... Åh nej... han är död.
Slutligen; Vet ni vad man kallar alternativ medicin som är bevisat verksam?
Svar: Medicin.

Skyll på de alternativa kvacksalvarna om Ipad 5 suger.

3 kommentarer:

 1. Det här var kanske en lite väl snedvriden bloggpost.

  Steve Jobs:
  "About a year ago I was diagnosed with cancer. I had a scan at 7:30 in the morning, and it clearly showed a tumor on my pancreas. I didn't even know what a pancreas was. The doctors told me this was almost certainly a type of cancer that is incurable, and that I should expect to live no longer than three to six months. My doctor advised me to go home and get my affairs in order, which is doctor's code for prepare to die." http://news.stanford.edu/news/2005/june15/jobs-061505.html

  Så mha alternativ behandling levde han ändå i 8 år efter diagnos istället för 3 till 6 månader som han skulle levt annars.

  SvaraRadera
 2. Läs ovan igen och gärna Bojs artikel som den grundar sig på...
  Nu vet varken du eller jag vad som verkligen sas mellan Jobs och hans läkare. Att man inte vet om tumören är god- eller elakartad vid första scannen kan vi dock vara säkra på och om jag får spekulera så kan jag tänka mig att det är bättre att en läkare förbereder dig på att du har 6 mån kvar att leva när du har fyra än om att läkaren skulle säga att du har fyra år om du har 6 månader.
  Sen är ju det här med läsförståelsen...
  Karin Bojs tes i artikeln är att Jobs första månader INNAN han vände sig till den fungerade skolmedicinen kan ha varit avgörande då cancern inte bekämpades på rätt sätt. Så ja, Jobs levde i 8 år tack vara skolmedicin och hade det inte var för hans inledande felsteg hade han kunnat leva ett fullgott liv och du hade kunnat få en betydligt grymmare Ipad 5.

  SvaraRadera
 3. Johan: läs: http://www.dn.se/ekonomi/jobs-vagrade-lange-behandling

  SvaraRadera