tisdag 11 oktober 2011

Den arabiska våren... början på ett nytt år som slutar med en ny vinter?

I den orwellianska nyspråksklimatet som råder den svenska debatten har jag hållit (relativit) tyst om den så kallade arabiska våren. Som vanligt finns ju risken att bli kallad rasist/nazist/fascist om jag problematiserar frågan.
Att se diktatorer falla till höger och vänster går knappast att argumentera emot men att anta att min fiendes fiende är min vän är lika dumt som enkelt.
Libyens (NTC) hyllade övergångsråd innehåller många gamla mujahedin-veteraner och NTC och gjort det tydligt att moderat islam (vad det nu betyder) skall ligga till grund för den nya konstitutionen.
De som i Syrien kämpar mot Beshar al-assad kämpar inte för en sekulär stat med värderingar om allas lika värde. Risken finns att den sunni-muslimska majoriteten inför en liknande repressiv statsmaskin som ger sig på den shiamuslimska och kristna minoriteten.
Ismail al-Salabi krigade i Afghanistan med Mujahdin.
De långtgående konsekvenserna Hosni Mubaraks fall är än så länge svårt att sia om men att bakom hörnet lurar svarte Petter AKA det muslimska brödraskapet.
Det muslimska brödraskapet (inget systerskap här inte) som av den svenska glappkäken Mattas Gardell för kallas "folkhemsislamister" har stort stöd i Egypten. Men vad händer om de nu får makten?
Muslimska brödraskapets logo - Ser fredligt ut eller hur?

Det muslimska brödraskapets mål är en enda muslimsk stat som styrs med den gudomliga lagen, Sharia. I deras målsättning finns det ingenting som skiljer dem från al-qaidas och inte så konstigt är det då brödraskapets grundare Hassan al-banna var en av Usama bin Ladens största förebilder.
Men samma mål betyder nödvändigtvis inte att man är samma organisation.
Vad som händer i praktiken är betydligt viktigare och tyvärr ännu mer skrämmande när man ser vad brödraskapets palestinska falang Hamas gjorde när de fick makten genom demokratiska val. Det blev EN röst EN gång. Inga mer fria val i Gaza sedan dess.
Att officiella talesmän för rörelsen sprider dynga vind för våg fylld av judehat och uppmaningar om att israeliska barn är legitima mål hör till vanligheten.

Som de flesta vet spreds Islam i nordafrika genom militär erövring. När Egypten erövrades år 641  kallade man egyptierna för ett derivat av det grekiskans ord för Egypten "Ekyptos".
De som vägrade konvertera till Islam kallades helt enkelt för "Kopter" (egyptier) och blev degraderad till dhimmi-status, andra klassens medborgare.
De kristna kopterna utgör 10% av Egyptens invånare och har sedan den muslimska erövringen fått utstå diskriminering och brutalt våld.
Bara under 1900-talet har kopterna fått utstå mängder av attentat och förföljelse som kan liknas vid nazisternas kristallnatt många gånger om.
Sedan Hosni Mubaraks fall har dock våldet eskalerat och verkar nu vara sanktionerat av den egyptiska statens militär. Fram till 9:e oktober hade 37 kopter mördats.
Just den 9:e oktober marscherade tusentals obeväpnade kopter Kairos gator i protest mot att en kyrka bränts ned. De möttes av en mob muslimska extremister beväpnade med klubbor och stora knivar som skanderade "Islamisk, Islamisk" med syftning på att Egypten är en muslimsk monokultur.
Men värre än mobben, de mötte militären som med pansarvagnar och tungt beväpnade soldater stormade demonstrationen.
När röken lagt sig låg minst 26 människor kvar, krossade, mördade.
Samma dag bestämde högsta domstolen i Egypten att rörelsen al-Gamaa al-Islamiyya får bilda parti. Gruppen förde en väpnad kamp tidigare och några av grundarna låg bakom mordet på Egyptens förre president Anwar Sadat.

Det skall bli intressant att se när Gardells "folkhemsislamister" utfärdar en fatwa mot våldet mot kopterna... don't hold your breath.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar