torsdag 28 juli 2011

TV4 räknar på terroristhot och får 2+2 att bli 5.


Jag ville verkligen inte att vi skulle komma till en punkt (så titt inpå 22/7) då vi måste börja jämföra dåd men i och med att medieklimatet är som det är och nu när TV4 i sitt inslag är så verklighetsfrämmande att jag på fullaste allvar inte kan komma på någon annan förklaring än att de medvetet ljuger måste jag påpeka och döda ett argument som tyvärr kommer upp allt för ofta:
"2010 rapporterades 249 terroristbrott i Europa, av dem var bara 3 st begångna av islamister." Det ter sig alltså som om det islamistiska terrorhotet i Europa är kraftigt överdrivet och att vi mer skall frukta korsikanska separatister och baskiska ETA.
Nja, riktigt så är det faktiskt inte, framför allt om man faktiskt läser rapporten vilket INGEN av de som kommer med argumentet faktiskt kan ha gjort.
Separatism%20bakom%20flest%20terrord%C3%A5d%20i%20Europa%20

En sak bara innan jag börjar plöjja. För mig är det enormt viktigt för vad terrorangreppet förväntas orsaka. Det är en stor skillnad på om ETA spränger en bilbomb men ringer en timme i förväg och varnar för att ingen skall komma till skada och när Taimour "the human timebomb" Abdulwahab råkar fingra lite för mycket på avtryckaren och spränger sig själv när avsikten var att döda så många julhandlare som möjligt. Dock räknas dessa dåd som likvärdiga i statistiken.
Men låt oss ta det från början.
Vad som är relevant och vad TV4 försöker utreda är ju varifrån det största terrorhotet kommer ifrån. I sak rapporterar TV4 siffrorna rätt men om de hade bemödat sig att faktiskt läsa Europols rapport (som du kan ladda ned här) skulle de få en helt annan bild.

Om vi nu passande skall börja med just hot så går följande info att hitta i rapporten; Mellan 2009-10 uttalades 88 hot från organiserade terrorgrupper. Utan att visa detaljerade siffror skriver Europol att; "The vast majority of these threat statements had an Islamist terrorist background. The threat statements focused either on the European Union as a whole, on individual member States, or were directed at European interests abroad."

Uppenbarligen så talar Europols siffror mot att det största hotet terrorhotet kommer från islamistiska organisationer. Så vad kan vi förvänta oss av den attityden? Antagligen kommer Europol lägga ned mycket tid på att bekämpa den typen av brott vilket förhoppningsvis då ger en minimal antalet lyckade brott och en kraftigt ökat antal gripna och dömda med islamistisk anknytning. Så låt oss se hur det ligger till:

År 2010 blev 611 personer gripna för terroristrelaterad brottslighet. Av dess var 47% islamister, 89 st för förberedelse till terrorbrott. Men att bli gripen är inte detsamma som att bli dömd och ju större hotet är och ju mer polisen jobbar ju större är chansen att man griper fler oskyldiga. Siffrorna sjunker vad gäller domar då 21% av domarna blir friande men siffrorna talar ändå sitt tydliga språk.

Gör det ETAs eller korsikanskas terrordåd mindre horribla?
Nej, självklart inte. Våld som politisk metod kan aldrig accepteras och fungerar aldrig då varaktiga politiska förändringar bara kan komma till stånd genom att vinna människors hjärtan.
Att rapportera som TV4 gör ger inte en felaktig bild utan en LÖGNAKTIG bild över hur säkerhetsläget ser ut i Europa. Vad vill man uppnå, finns det inga gränser för hur lågt mediedrevet kan sjunka.

Det är med sakliga argument vi skall vinna kampen mot främlingsfientligheten. Att bete sig som sovjetiska Pravda får motsatt effekt och är moraliskt förkastligt. Sällan har ett mediaklimat liknat Orwells (en man jag snart återkommer till) dystopi mer än nu. Vad gäller statlig media så skriver SVT text om Europols inställning, lite skillnad eller vad säger ni? Någon har fel vinkling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar