tisdag 5 juli 2011

Iran - En ny definition av "konservativt klädd".

Håller för närvarande på att läsa boken Children of Jihad av Jared Cohen. Den handlar fram för allt om mellanösterns ungdom som lever under religiöst förtryck. Jag har bara hunnit några kapitel och för närvarande befinner sig Jared i Iran och får uppleva den värsta sorten av förtryck som en muslimsk diktatur kan leverera. Vad som dock förvånade honom är att det bubblar av frihetsönskan och förakt mot de religiösa ledarna bland landets ungdom. Många lever parallella liv och har hittat sätt att undgå moralpolisen.

Jag brukar ofta fråga de som försvarar islam mot min kritik att svara på i vilket land som styrs med muslimska principer de skulle vilja leva i. Inte än har jag fått ett enda land som svar. Men tyder inte det här på att islam bara styrs av en minoritet extremister som råkar ha fått makten?
Nej därför att det är inte mer Islam som påverkar Irans ungdomar, det är mindre. Det är den västliga påverkan genom TV, radio och internet som gör att ungdomarna vågar protestera och trotsa regimen. Problemet som tillkommer är dock att många av de ungdomarna som högutbildar sig flyr vilket har orsakat en enorm brain drain av Iran. Kvar blir de konservativa krafterna som genom terror kan kväva folket.
Irans makthavare tycker nu att folket har tagit sig för många friheter och har placerat ut 70.000 moralpoliser bara i Teheran. De skall hålla koll på att män inte ser för bögiga ut och att kvinnor ser ut som män.
Radioklippet nedan tar även upp en uppmärksammad våldtäkt. Våldtäkt som inom äktenskapet inte existerar i muslimska länder och om den sker under ett överfall behöver fyra manliga vittnen, bara en liten parentes.
Lyssna: Iran skärper kontroll av människors klädsel
Inom Islam är det inte tillåtet att döda oskulder. Så när en kvinna som anses vara oskuld behöver avrättas i den islamiska republiken så har man en fiffig finess, man skickar in soldater i henne cell och våldtar henne och då var det problemet löst.

Mina föräldrar var goda vänner med många människor som flydde Persien för sina liv på 70-80-talet så man kan säga att jag själv vuxit upp med konsekvenserna av islamistiskt förtryck. Exakt hur dessa galningar skall bekämpas inifrån är en svår nöt att knäcka. Tyvärr kan Irans planer på nukleära vapen tillsammans med dess väntan på den 12:e imamens ankomst och önskan för det armageddon det skulle innebära göra att vi i väst kan tvingas störta regimen utifrån och det vill varken Irans ungdom eller vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar