torsdag 21 april 2011

ja Ja JAAAA!!! DAN PARK LEVER!!!!

Under 90-talet då jag och de flesta av mina vänner i Umeå var rabiata veganer och som knappt använda Axe deodorant på grund av att den innehöll alkohol gick en man mot strömmen.
Dan Park (då Appelblad) AKA "Knarkar-Dan" var en gravt nerdekad man i odefinierbar ålder som i någon form av drogpåverkat delirium skapade stor provocerande konst av aktuella händelser. Varje vecka gick man spänt igenom staden för att se vad knarkar-Dan hade hittat på härnäst. Ämnena han tog upp var allt i från den sadistiska pedofilen och barnamördaren Marc Dutroux till att sammankoppla kungens födelsedag (som även råkar vara min brors, högst suspekt) med Hitlers dödsdag, reinkarnation någon?


Dan Park var en man som levde för att provocera och gick därför runt med nazistiska symboler i en stad fylld av brinnande vänsterungdomar men märkligt nog gillade i alla fall jag honom. Han blev den första person i Sverige som blev dömd för den utökade definitionen av hets mot folkgrupp för sina SS-symboler. På den tiden var jag för trångsynt för att inse det geniala i att han som icke-nazist blev dömd för ett brott utan offer och på så sätt påpekade ironin i att det demokratiska samhället försökte döda en ideologi genom att begränsa möjligheten att uttrycka sig fritt som i sig är en grundval för dess egen existens.
Sen försvann "knarkar-dan"... ingen visste var han tog vägen. Det sista man såg av honom var att Peter Högberg publicerade de flesta av Dan Parks affischer på den här hemsidan.

Skulle någon ha frågat mig hade jag satsat mina pengar på att han var död och begraven för länge sen. Men likt Håkan Hellström verkar den jäveln aldrig dö. Och till skillnad från Håkan Hellström så är jag överlycklig över att han nu efter 15 år än en gång visat livstecken.
Då tre elever i lund hade gått till en maskerad klädda som rasistiska karikatyrer av vad en 1800-tals amerikansk bomullsplantageägare skulle kallat för "negerslavar" och lät sig säljas på en auktion blev Jallow Momodou ,ordföranden för afrosvenskarnas riksförbund som säger sig kämpa för 150.000 svenskafrikaners rättigheter (konstigt, jag trodde Afrika var en kontinent), fly förbannad och anmälde maskeraden för hets mot folkgrupp.

Själv tycker jag att man kan skämta och skall skämta om vad som helst men att det finns en tid och plats för det. Dock så tycker jag att när något har blivit så utdaterat och så utanför ramarna för vad gemene man tycker är moraliskt förkastligt blir själva uttrycket humoristiskt och på så sättet visar det här skämtet på sundhetstecken. Det är så bisarrt att det blir kul. Vad resulterade denna anmälan i undrar säkert ni? Jo, det skall jag tala om, en affisch men en tydlig grafisk profil jag tycker mig känna igen.

Jallow Momodou iförd en slavkedja med texten "Vår negerslav är bortsprungen". Jag tyckte mig läsa att Jallow Momodou anmälda också detta för hets mot folkgrupp och visst, på något sätt kan jag förstå att han kände sig personligt hotad och anmälan skulle då förstås ha varit olaga hot.
Men vem träder fram ut ur skuggan? Knarkar-Dan live and kicking! Han lever och jag blir varm i hjärtat. I en intervju med studenttidningen lundagård kan jag nästa själv höra hans vi-kallar-oss-mods-alkis-stockholmska-dialekt när han svarar på frågan om det inte kan vara kränkande att hans affisch refererade till den brutala slavhandeln.
– Hur länge sedan var det, liksom? Man kan inte klamra sig fast vid gamla grejer hur länge som helst.

Åh Knarkar-Dan, jag har saknat dig. Nedan kommer ett urval av hans Affischer från umeå-tiden. Se och njut.


7 kommentarer:

 1. Såg detta i Helsingborgs Dagblad.. sjukt roligt att han lever och håller låda här nere nu :)
  Han lär ju inte direkt ha svårare att provocera nu 15 år senare, finns det någon i detta land som inte är kränkt på åtminstone ett par sätt?
  Att censurera konstnärer brukar dock sällan leda till något gott, finns gott om exempel på detta i historien. Att Umeå tingsrätt dömde honom (om det nu var så) är trist... de borde kanske sett fler affischer. Han sparkade ju inte bara åt ett håll, utan alla samtidigt.
  Har på känn att han kommer få det ännu mera jobbigt att sätta upp affischer här nere... känns som att hela Skåne är lite överkänsligt sådär snäppet värre än Västerbotten på 90-talet.

  SvaraRadera
 2. Haha, verkar vara en riktigt skön snubbe den där "Knarkar-Dan". Det hela blir ännu roligare för mig eftersom jag också heter Dan.

  SvaraRadera
 3. Bodde ju i Skellefteå då men har aldrig hört talas om den där snubben. Vad jag har missat! Vad har jag missat?

  SvaraRadera
 4. Andreas: Som du säger, det verkar pågå ett internationellt mästerskap i att bli kränkt snabbast och mest. Så här skriver afrosvenskarnas riksförbund på sin hemsida: "Afrosvenskar drabbas mer än andra grupper i Sverige av ökande diskriminering, främlingsfientlighet och rasism." Tror det finns fler grupper som aspirerar på den titeln...
  Jag kan faktiskt tycka att de genom att skapa en förening som generaliserar folket på en hel kontinent gör sig skyldig till det de anklagar maskeradfesten för. Jag menar, bara i Afrika existerar det tusentals olika etniciteter och över 800 språk.

  Ja, dan sparkade verkligen åt alla håll. Vanligtvis har jag lite svårt för folk som är provokatörer för saken skull men Dan gör det faktiskt med finess.

  SvaraRadera
 5. Nihil: Han kallades även för "Nazi-Dan" efter hets mot folkgruppsdomen. :)

  Calleism: jag hängde faktiskt med dan på någon trästock på nittiotalets slut... han hade då blått hår och var oftast beväpnad med ett sexpack folköl.

  SvaraRadera
 6. Missade det där. Var i full färd med att skaffa mig ett sexpack ungar...

  SvaraRadera
 7. Genialiskt bra. Bästa affischen när jag bodde i Umeå: Alf Svensson med baseballträ och texten "Nu ska vi ut och knacka bög", tätt följt av Hitler bärande på jesuskorset. Magi!

  SvaraRadera