måndag 13 juni 2011

Självvald dumhet eller vanlig hederlig idioti, välj själv Sara Duppils!

Jag vet att det är att slå in en öppen dörr. Alla vet att Aftonbladets bilaga "Söndag" kommer tryckt med en 50/50 blandning avföring och trycksvärta efter ha föds ut ur röven på en kvällstidning som har gett sig in matchen mot engelska The Sun i vem som kan trycka mest oläsbar idioti och komma undan med det.
Men frågan är om inte den här skrävlande blaskan har underträffat sig själv med årets och kanske årtusendets mest IQ-befriade tilltag.

"Finns det andar och väsen som hemsöker ditt hus? Eller söker du svar på varför medier är vår tids präster? Söndags nya medarbetare, religionspsykolog Sara Duppils, svarar från och med i dag på läsarnas frågor om det övernaturliga."

Klädd i akademiska fårakläder kommer "Religionspsykologen" Sara Duppils ge trovärdighet till frågor om andar, tomtar och troll. I intervjun med aftonbladet ger hon ett något skeptiskt intryck till det övernaturliga vilket är ett vanligt trick av människor med en tro på det andliga. Det gamla "jag-är-skeptisk-därför-är-mina-galna-teorier-mer-trovärdiga"-tricket är gammalt och används väldigt ofta andliga (själv)bedragare, t.ex. i amerikanska TV-programmet Ghost hunter. Men skall vi ta oss en titt på hur denna pseudo-akademiker ser ut efter en snabb googling?
Vi kanske kan börja med det mest skrattretande, i facebookgruppen "Pagganska pubkvällar i Gävle" skriver hon:

Fått nog? Vi fortsätter med denna "forskares" källkritiska analys av hur hon fastställde att det spökade på en kursgård i Lindesberg.

"Förutom stämningen uppfattade deltagarna kalla vinddrag, de hörde dörrar stängas, kände närvaro fast det inte var någon där, de såg vårdare och barn och hörde steg.

Kan man kalla det för inbillning?

- En del händelser kan vara omedvetet inbillade, men flera deltagare hade liknande upplevelser på samma platser i huset utan att de visste om det. Det hände också en del fysiska saker som man kan påvisa med teknik. En väska rörde sig till exempel och föremål flyttade sig från en västa till en annan.

Kan det inte ha varit deltagarna som gjorde det?

- Nej, jag tror inte det. De var seriösa."

Helt klart Nobelsprisklass på den källkritiken. Åbo akademi måste vara nöjda, speciellt när hon går in i forskningen med den här attityden.
Så här skriver hon i en bloggkommentar:
"Hej!

Jag ska skriva en forskningsförberedande uppsats om Lindsberg och de hemsökelser (spökerier) som sker där. Jag hittade ditt namn på Aftonbladets sida om spöken och forstod av det du skrev att du har upplevt en hel del på Lindsberg. Kan du dela med dig av upplevelserna till mig? Du kommer naturligtvis att vara anonym.

Vänligen

Sara Duppils"

Den opartiskheten skulle få Jacques Benveniste att framstå som trovärdig.

Jag kan inte heller låta bli att nämna att när någon i Kalmars kommun fick ett hjärnsläpp och anlitade ett medium försvarar vår andlige virrpanna beslutet och säger i Barometern
"– Jag planerar att skriva en vetenskaplig artikel om det som hänt i Kalmar, säger hon. Jag tycker att kommunen gjorde helt rätt att anlita ett medium." och fortsätter "– Det finns väldigt lite forskning i ämnet."
Ja Sara, det finns väldigt lite forskning i ämnet därför att det inte är ett ämne på samma sätt som enhörningsanatomin inte är ett ämne. Det har aldrig någonsin gått att påvisa någon ickefysisk närvaro eller medvetande i kontrollerade tester. All denna kvasikunskap bygger på personliga upplevelser, något som aldrig har att göra inom vetenskapen. Så här skriver den RIKTIGA vetenskapsmannen och pulizer prize-vinnaren Carl Sagan i boken The demon-haunted world:

"Everything hinges on the matter of evidence. On so important questions, the evidence must be airtight. The more we want it to be true, the more careful we have to be. No witness´s say-so is good enough. People make mistakes. People play practical jokes. People stretch the truth for money or attention or fame. People occasionally missunderstand what they're seeing. People sometimes even see things that aren't there".

Att Sara Duppils får sprida sin dynga genom aftonbladet stora läsarskara är inte bara fel och skrattretande. Hon är en del av en fördumning av samhället, som om det skulle behövas mer av den varan.

Så frågan är Sara; Är du självvalt dum eller kommer det sig naturligt?

Och ja, här har du ett pentagram du kan skriva ut och ha på bordet på nästa pagganistiska pubmöte i Gävle, it's on the house.

4 kommentarer:

 1. Hahaha! Skaffa dig ett liv! Och tack för pentagrammet förresten ;P

  Vänligen

  Sara Duppils

  SvaraRadera
 2. Vänta nu, kom just meningen "skaffa dig ett liv" från dina självbedragande fingrar? Min värdighet klarar inte av att påpeka det ironiska i den förnedringsbomerangen.
  Med tanke på hur öppen du är med din hokus pokus behövdes det ungefär en 1 tim av research och skrivande vilket, tro det eller ej, inte är allt för stort avkall i mitt liv.
  Att visa världen hur du, Uri Geller och era gelikar sätter hälarna i jorden och drar mänskligheten bakåt är bara ett nöje...
  Ärligt talat, du borde skämmas att ta ordet vetenskap i din mun. Den vetenskapliga metoden ligger så långt ifrån de gastar, andar, troll och tomtar du omger dig med att om du inte förstår det så förstår du ingenting. Här är förresten en länk som du kanske gillar, ni ligger ungefär lika långt ifrån verkligheten: http://theflatearthsociety.org

  Jag kommer hålla ögonen på dig "pagan-sara"... eller jag som trodde det hette hedendom på svenska?

  Med inte lika vänliga hälsningar
  Johannes

  SvaraRadera
 3. Läste det här nu på aftonbladet i deras presentation kring denna tragiska människa : "Jag har haft upplevelser som inte går att förklara"
  Sen under det i artikeln står det: Sara Duppils - Expert på det okända.

  I rest my case.

  SvaraRadera
 4. Hahaha... sjukt kul i alla fall. Cirkelresonemang definierat!

  SvaraRadera