måndag 6 juni 2011

Mer från svenska brukarföreningen

Nedanstående artikel är tagen från svenska brukarföreningen.
Genom aftonbladets bajsfilter fick rapporteringen av deklarationen rubriken "släpp knarket fritt" tillsammans med en bild på Kofi Annan. Även om det i sak stämmer kanske det inte är samma syftning som deklarationens författare menar... aja, läs själva.



Världsledare kallar på pragmatism istället för repression
Av admin (Redaktionen) den 03 jun 2011 | 0 kommentarer

The Latin American Commission on Drugs and Democracy har fått en uppföljare i form av en världsrapport för reform av dagens globala drogpolitik.

Rapporten framtagen av flera experter inom området rekommenderar bl.a. att fler länder väljer avkriminalisering framför total prohibition samt byter inriktning från repression och straff till förmån för folkhälsa och harm reduction.

I Global Commission on Drug Policy ingår bl.a. flera f.d. latinamerikanska statshuvuden, Kofi Annan, f.d. Förenta nationernas generalsekreterare, George Papandreou, Greklands nuvarande premiärminister, Javier Solana, f.d. säkerhetsrepresentant för hela EU, Ruth Dreifuss, f.d. president i Schweiz och Thorvald Stoltenberg, f.d. utrikesminister i Norge.

Med sig hade man också en namninsamling med över 600 000 underskrifter som samlats in via en uppmärksammad kampanj på sajten Avaaz.org.

Rapporten, presenterad i New York, fördömer den pågående bekämpningen av narkotika som ett misslyckande och gör bl.a. följande rekommendationer:

upphör med kriminalisering, marginalisering och stigmatisering av människor som använder droger men som inte skadar andra;
utmana, istället för att förstärka, vanliga missuppfattningar om drogmarknader, drogbruk och beroende;
experimentera med olika modeller av reglering;
erbjud sjukvård till dem som behöver den;
öka tillgång till sprututbyten och andra harm reduction åtgärder för att reducera spridning av HIV, hepatit såväl som dödliga överdoser;
respektera mänskliga rättigheter, även för dem som använder narkotika;
avskaffa kränkande behandling som utförs under täckmanteln av behandling - t.ex. tvångsvård, tvångsarbete, och fysisk och psykisk misshandel;
investera i aktiviteter som som kan förhindra att ungdomar börjar med droger;
se över klassifieringen av droger som den ser ut idag;
fokusera repressiva åtgärder mot organiserad brottslighet istället för användare och
ersätt ideologiskt drivna budskap som nolltolerans med information grundad i fakta.

Men kanske det viktigaste budskapet av alla är att våga prata om alternativen och öppna upp debatten!

SBF har alltid eftersökt en pragmatism i dessa frågor, att man vågar diskutera politik baserat på hur verkligheten ser ut, och inte hur verkligheten borde se ut.

I den ursprungliga kommissionen ingick ex-presidenter som Ernesto Zedillo (Mexico 1994-2000), Cesar Gaviria (Colombia 1990-1994) och Fernando Henrique Cardoso (Brasilien 1995-2002). 2009 rekommenderade de avkriminalisering och behandling av missbrukare och upplysningskampanjer istället för fängelse och böter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar