onsdag 22 februari 2012

Rasisten Victor Lindbom

Få ord håller på att devalveras i så hög grad som begreppet "Rasism". Begreppet som tidigare stod för en syn på människan som en art indelad i olika högre och lägre stående raser är nu användbart på vem som helst som uttrycker sympati för Bengt Olssons ifrågasättande av vänsterns hegemoni inom kulturen.

Gammal hederlig rasbiologisk rasism
För att ett ord inte skall förlora sin betydelse krävs att det behåller sin andemening. Rasism är och MÅSTE alltid handla om att det läggs egenskaper på människor utifrån förutsättningar de inte kan kontrollera.
En persons ögon/hudfärg och ursprung är just egenskaper som personen inte har något att säga till om. Det vore helt befängt (för alla utom dr. Mengele) om det ställdes krav på att en person skulle ändra sin hudfärg för att bli en bättre människa.
Men annat är det med kultur, kultur är inte medfött. Att födas in i ett kulturellt sammanhang formar en person, men kulturer och människor är föränderliga och det finns inget orimligt i att kräva att en person som kommer från en dålig värdekultur ändrar sig.

Alltså för att summera:
"Neger" = Rasism = dåligt
"Kristen/muslim/hindu/Bahaí" = Inte rasism = värdeneutrala ord

Så varför är Dagens nyheters Victor Lindbom rasist?
I en artikel där han intervjuar SD-kvinnornas ordförande Carina Herrstedt angående att Sverigedemokraterna skall göra en reklamfilm om sk. hedersförtryck så drar han paralleller till SDs kritiserade valfilm från 2010.
Angående en annons där SD söker kvinnor mellan 18 och 25 år med ursprung från Mellanöstern till filmen frågar Victor:

"I annonsen söker man kvinnliga statister med Mellanösternursprung. Varför?


Carina Herrstedt: – Det är bolaget som gör filmen som anser att man behöver det för filmen.

I filmen som SD gjorde inför valet 2010 framställdes ju inte den gruppen så positivt."


Här bryter jag in och synar Victor Lindboms människosyn och sammanblandningen av hudfärg/ursprung och kultur som har förpestat vårt debattklimat till den graden att hittepåuttrycket "Islamofobi" och "Rasism" i princip är utbytbara.


Som ni ser i SDs film är det ett gäng burkaklädda människor med barnvagnar som kommer springande. Burkans syfte att helt dölja människan som bär den för att förneka personen en identitet. Det finns ingenting i filmen förutom en hand som tyder på att dessa människor är ens kvinnor, än mindre att de är från mellanöstern.

Att förutsätta att människor med bakgrund från mellanöstern är muslimer är extremt okunnigt. Det finns en myriad av olika religioner och filosofier i området.
Även om vi förutsätter att personerna under burkorna är kvinnliga muslimer så kan de vara svenskar, amerikaner, ryssar, kineser eller nigerianer.

Summering; I sin fråga lägger Victor egenskaper på människor utifrån sin bakgrund. Ett tydligare exempel på rasism är svårt att hitta.

Jag skriver om det här därför att det är ett tydligt exempel på hur människor med gott uppsåt visar sig vara sin egen värsta fiende, och min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar