fredag 3 februari 2012

Den arabiska våren, för vem?

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, den som använder begreppet "den arabiska våren" till att beskriva det som händer i Egypten har en del att förklara vad de menar med den allegorin.
Tyranner och despoter hör till mänsklighetens fulaste yttringar men revolter och revolutioner mot dessa behöver nödvändigtvis inte leda till en positiv samhällsförändring.
Ställ dig upp du som vågar argumentera för att Irans folk har det bättre efter revolutionen 1979 än vad de hade under Shahen?

Jag blir alltid lite misstänksam när någon systematiskt alltid skjuter skuldfrågan till någon annan.
På bilderna när 74 personer dog på fotbollsarenan i Port said ser de få kravallpoliserna som fanns på plats ut att vara väldigt passiva. En högst försåtlig (om än oprofessionell) attityd när man har tusentals arga huliganer stormade mot sig. För vem hade fått skulden om säkerhetsstyrkorna hade gått in med full kraft och gjort allt vad de kunnat för att rensa planen med våld?
Moment 22, lose-lose eller schack matt... välj själv.
Militärrådet får skulden och jag hinner inte mer än att slå på TV:n förrän jag ser demonstranter skrikande "Allah akkbar" hållande karikatyrer (som ändå verkar vara OK ändå) på generaler med en davidsstjärna i pannan.
Det verkar inte vara läge för några judar att återvända till Egypten efter uttåget för 5000 år sedan.

Sedan revolutionen för drygt ett år sedan har det lyckats hålla ett någorlunda godkänt val där islamistiska salafistpartiet al-nur som vill sätta hälarna i marken och dra tillbaka Egypten till 600-talet fick 29%. Det egyptiska brödraskapets parti, Frihets- och rättvisepartiet, som ihop med al-nur måste ses som något moderatare islamister fick 36%. När brödraskapets palestinska systerorganisation Hamas vann i Gaza så blev det ett val en gång, vi får se hur saker utvecklar sig.
Med tanke på att ett gäng religiösa hattifnattar fick 65% av rösterna, att förföljandet av den kristna minoriteten har eskalerat till den grad att många väljer fly landet och att människors numera döms för händelse av islam på löpande band så är det här nog bara början.
Som den muslimske auktoriteten och ledere i det muslimska brödraskapet Yusuf al-Qaradawi sa:

"We should do things gradually. We should prepare the people, teach them. People have to learn. We have to make an effort to teach people the truth about Islam.
People do not understand the shari’a properly. We have to teach people the laws of the shari’a and explain them, before anything else. I think that in the first five years, there should be no chopping off of hands. This period should be dedicated to teaching things. A transitional phase… "

Någon som är sugen på att dra till Sharm el sheikh?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar