onsdag 25 januari 2012

F(ail)rankrike.

Frankrike skall definitivt hyllas för att högröstat ha stöttat det Armeniska folket i sin strävan att få det folkmord som det osmanska riket (Turkiet) gjorde sig skyldiga till under först världskriget att bli erkänt som just folkmord. Exakt hur många som dog är som vanligt omtvistat men de flesta (dvs alla utom den Turkiska staten) är överens om att över en miljon föll under det osmanska rikets kroksabel.
Men tyvärr är det inte bara en folkmordsförnekande stat som kan göra fel, även Frankrike kan med den goda viljan falla på mållinjen. En stat skall aldrig bestämma historiska sanning. En stat kan och skall aldrig begränsa yttrandefriheten även för de mest dumma och historierevisionistiska tankarna.

Under trikolorens färger har den franska staten bestämt att man numera kan riskera närmare en halv miljon i böter och ett år bakom lås och bom om man mot bättre vetande eller inget vetande hävdar att Turkiet inte begick något folkmord. Detta sker i den moderna upplysningens vagga, Voltaire och Rousseaus födelseland.
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan rasar; "Det förslag som antagits i Frankrike är diskriminerande och rasistiskt och ett övergrepp mot rätten att tänka fritt."
Nej, det är inte rasistiskt och jag vore hemskt tacksam om människor slutade använda det epitetet mot alla åsikter de inte gillar. Devalveringen av ordet "rasism" gör att det snart inte betyder någonting längre. Däremot har Erdogan rätt i att det är diskriminerande och ett övergrepp mot det fria tänkandet. Inom den västerländska demokratin brukar citatet; "Jag håller inte med om din åsikt, men jag skulle dö för din rätt att uttrycka den" flitigt användas. Om jag bara skulle kunna komma på i vilket land det sas???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar