fredag 18 maj 2012

Bakom slöjan, Islam.Först, se hela uppdrag granskning. Här kan ni se debatt.

Jag ett flertal gånger skrivit om kvinnohatet som finns i islams sunnah och koranen så tänker inte skriva för mycket, men jag tänker säga "vad va det jag sa?".

Det är pinsamt för de muslimska församlingarna att de inte bara har visat sitt rätta ansikte framför Uppdrag gransknings dolda kamera men även öppet i debatt.
I Debatt gick de muslimska företrädarna med den högljudda gaphalsen och ordföranden för Islamic center i Malmö Bejzat Becirov i spetsen på med följande;

* Döda budbäraren - Uppdrag granskning har med en politisk agenda klippt ihop ett reportage för att svartmåla muslimer. Jag blev lite förvånad att islamofobkortet inte drogs upp, men det kommer nog.

* Erkänner anpassning - Förutom att programledaren Berlinda Olsson i vanlig könsmaktsordning gav de högljudda männen betydligt mer TV-tid så begick hon tjänstefel när hon inte direkt högg på svaret; "Vi befinner oss i Sverige och då får vi anpassa oss till svensk lagstiftning" på en direkt fråga om det är tillåtet med fyra fruar inom islam.
Vad personen egenligen sa var att "Nu när vi är i minoritet anpassar vi oss men på de ställen vi är i majoritet råder sharia.". En oärlig, lömsk och moraliskt förkastlig attityd 

* Genom sitt gormande och sin nedlåtande ton till de kvinnorna som kom med välgrundad kritik och, till skillnad från Becirov, välartikulerade argument visade de muslimska företrädarna att Islam inte accepterar kritik och fram för allt inte från kvinnor. 

* En annan fråga man kan ställa sig. Vart är de kvinnliga företrädarna för moskéerna?


Men de var INTE:

* Självkritiska.


Nästan vid varje tillfälle när det kommer kritik mot islam skylls det på externa faktorer vilket blev smärtsamt tydligt under debatt. 

Jag tycker mig märka att samhällsdebatten kring islam har börjat tina något. Det var länge sedan någon drog rasist/islamofob-kortet och i min närhet upplever jag att människor som tidigare var överseende mot islams påverkan på sina troende och samhället i övrigt numera är öppnare för kritik mot islam.

Jag måste dock påpeka ett stort missförstånd som tycks råda inom sekulära kretsar. Många har uppfattningen att alla religioner i grunden är densamma men att de tar sig olika uttryck.
Det är helt enkelt inte sant. Olika religioner har dels olika religiösa regler som dessutom kommer från religiösa skrifter med helt olika auktoritet vilket gör de blir mer eller mindre öppna för tolkning.
I jämförelse med den judeokristna-traditionen så existerar det inget förbud inom islam mot att ljuga, snarare tvärt om. 
Begreppet Taqqiya innebär att en muslim som riskerar att hamna i problem på grund av sin tro har rätt att dölja den. Begreppets innebörd har dock vidgats till att innebära rätten att genom lögn skydda sin tro. 
Ha det i åtanke när ni ser de muslimska företrädarna framför öppen kamera ljuga sig blåa. Glöm inte heller det begreppet i framtiden för tro mig, det här är inte sista gången som inhumana åsikter kommer att behöva bortförklaras av muslimska företrädare i Sverige.

För övrigt, all heder åt Kvinnors nätverk som kämpar mot den här formen av religiöst motiverat kvinnoförtryck.


2 kommentarer:

  1. Bejzat Becirov verkar inte ha alla indianer i kanoten.
    "Sverige har inte gjort sig av med sitt förflutna" Snacka om att kasta sten i glashus.

    SvaraRadera
  2. Absolut, tycker hela debatt var en myriad av självmål.

    SvaraRadera