torsdag 12 juli 2012

Ha ett öppet sinne men tappa inte ut din (h)Järna - Anti-vaccinationsrörlsen får konsikvenser.



Igår publicerade DN en artikel om en studie där man har undersökt 300.000 danska och svenska flickor i åldersgruppen 10-18 som fått livmoderhalscancer-vaccinet Gardasil. Jämförelsen har gjorts med 700.000 flickor vilket gör underlaget exceptionellt stort.
Studiens resultat visar att det inte finns några biverkningar med vaccinet överhuvudtaget. Allt frid och fröjd skulle man kunna tänka.
Nja, inte riktigt så kul skall vi ha det. I våras sände radioprogrammet "Nyhetsguiden" några kritiska reportage där man själv gjorde kopplingen till dödsfall och andra allvarliga hälsotillstånd och antydde att det var biverkningar av vaccinet.

Lyssna: Medierna 20120609 Terrortystnad och vaccinskrämsel
Radioprogrammet blev visserligen sågat vid fotknölarna av alla som till skillnad från Nyhetsguiden visste vad de pratade om. Det mediegranskande kollegorna på P1s Medierna strimlade även sönder inkompetensen hos Nyhetsguiden. Nyhetsguiden började successivt och på hemsidan "ändra formuleringar" och "komplettera".

Lyssna: Medierna 20120609 Terrortystnad och vaccinskrämsel

Jag undrar hur stämningen var på Nyhetsguidens redaktion igår när de efter att de läst DNs artikel? Hur många tjejer har valt att inte vaccinera sig som en direkt konsekvens av deras skrämselrapportering? Hur många cancerfall kommer man kunna sätta i direkt samband med deras reportage. Chansen att dö av livmoderhalscancer är 40-55%, så den groteska frågan blir:
Hur många kvinnor kommer dö en förtidig död tack vare Nyhetsguiden?
Kanske är svaret 100, kanske är det 0. Men frågan om kritiskt tänkande och att det vi säger får konsekvenser i den brutala verkligheten.
Att uttala sig om saker man inte förstår och sprida osäkerhet i ett ämne där den enda yrkeskår som har kompetensen att ta tydlig ställning ställer sig på andra sidan är inte bara arrogant, det är potentiellt farligt.
Eller vad säger du Valeria på Nyhetsguiden?



Samma dag som DN publicerade artikeln kom det oroande uppgifter från annat håll.
Röda hund sprider sig igen rapporterade bland andra SVT. Trettiotvå personer har insjuknat och det är det högsta antalet sedan 80-talet. Sjukdomen i sig är relativt ofarlig men missbildningar och fosterskador kan uppstå om den insjuknade är gravid.
Det märkliga är att ALLA trettiotvå personer har kopplingar till den lilla orten Järna utanför Södertälje. Samma ort som i vintras drabbades av mässlingen.

Kopplingen finns i att antroposofirörelsen är stark Järna. En rörelse som tillhör den sälla men inte obetydliga skara av tokstollar till vaccinationsskeptiker. Andelen vaccinerade i Järna är ovanligt låg i svenska mått mätt.

Ideologier kan förblinda människor men frågan är vad vaccinationsskeptikerna kommer säga den dagen det första missbildade barnet föds, det första ovaccinerade barnet dör i mässlingen eller om det skulle gå så långt att Polio skulle börja spridas i Sverige?

Vare sig du själv känner skuld kommer ansvaret för vad du säger alltid vara ditt. Så tänk på vad du säger och tänk på vad du sprider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar