fredag 16 december 2011

Christopher Hitchens - Saknad men aldrig glömd.Christopher Hitchens som mer än någon har haft en positiv påverkan på mitt vuxna liv gick bort för ett par timmar sedan. Hans ohälsosamma relation till Johnny Walker black och tobak bestal minst 20 år av en den mest begåvade demagogerna världen någonsin har skådat.
Hans beslutsamma, välformulerade attacker mot religion var helt oberoende av vem eller vilken religion han kritiserade. Helt orädd simmade han mot strömmen då det behövdes. Han var en av de få som med kraft försvarade sin vän Salman Rushdie när ayatolla Khomeni proklamerade en fatwa och erbjud en belöning till den som dödade honom för brottet att skriva en fiktiv roman. I ett Sverige där religiös totalitarism och rädslan för att kränka den rådande politiskt korrekta väggen av diskriminerande apologeter behöver vi fler, inte färre röster som Christophers.
Jag hade inte varit den skeptiker och anti-teist jag är idag om det inte hade varit för hans liv och gärning. Fram för allt hade jag nog inte varit icke-rökare.

För att påminna om hans underhållande fyndighet och förmåga att leverera oneliners från höften kommer jag så ofta jag kan lägga upp en hitchslap. Det finns nog närmare 60 att tillgå vid skrivande tillfälle och här kommer den första.

1 kommentar:

  1. Läst God is Not Great flera gånger. Det behövs fler som Hitchens, och fler kommer det.

    SvaraRadera