söndag 13 november 2011

Cissi Wallin förklarar det här med healing.


 Cissi Wallin är säkert duktigt på mycket men inte är det argumentering och evidens. Eller… mja… omedveten argumentering är hon lite bättre på.
Med en enda mening lyckades nämligen Cissi förklara hur healing fungerar när den väl fungerar…..ish.


De bevingade orden; ”Om du går till en läkare på vårdcentralen och har ett problem och det enda som händer är att du får gå hem och ta en treo men om du går till en läkare som så säger; ”Ja jag håller även på med det här (healing), det är inte evidensbaserat men det kan fungera mot din dåliga mage eller din onda höft.” kommer vid 33.35.
Kv%C3%A4lls%C3%B6ppet%20del%204
Så här fungerar alltså healing, guds ingripande eller homeopati. Vi kallar helt sonika den hypotetiska patienten för Cissi…
1: Cissi går till doktorn för någon åkomma.
2: Läkaren med 7 års utbildning och x-antal år av yrkeskunnande gör analysen att medicinering är onödig och att kroppen kommer ta hand om problemet själv. Under tiden kan Cissi ta paracetamol för att lindra den smärta hon upplever.
3: Cissi surar ihop och är inte nöjd med att bara bli ordinerad en Treo.
4: Cissi går till en healare som genom andevärldens försyn återställer den obalans i henne chackra/blablabla/Wizzlewazzel som gör att hon är sjuk.
5: Cissi går hem och är nöjd.
6: Kroppen självläker.
7: Cissis åkomma är borta tack vare healaren!!!! Whoho!!! Läkaren – Healaren 0-1.

Jag vet… det är idioti i värsta fall, självbedrägeri i bästa. Men den här argumenteringen slår aldrig fel. Religion och irrationell tro vinner alltid för det är bara vinsterna som räknas in, inte förlusterna.
Lourdes

I Lourdes, Frankrike finns en källa där jungfru Maria påstås ha uppenbarat sig. Sjuka människor från hela världen besöker källan i hopp om att få guds nåd och bli helad. Enligt den katolska kyrkan har 66 mirakel kunnat bekräftas och 2000 människor har blivit friska.
Det skulle ha varit imponerande siffror om det inte hade varit för att källan har genom åren besökts av över tio miljoner (10.000.000!!!) människor.


Vi måste vara ödmjuka inför vår bristande kunskap om den mänskliga kroppens förmåga att läka sig själv. Ibland sker saker som inte ens välutbildade läkare kan förklara (än). Att 2066 personer av 10.000.000 har blivit friskare efter att ha besökt källan faller absolut inom sannolikheten för att kroppen har självläkt.
Man skulle också kunna ha sagt att 99,97% av besökare inte blivit friskare varav många säkerligen faktiskt fått något de inte hade när de kom. För att bada och dricka vatten som 80.000 sjuka människor badar i varje år kan inte vara särskilt hälsofrämjande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar